حمیدرضا اقبالی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه کوچ عشایر از بیستم فروردینماه به سمت شهرستان بردسکن شروع میشود، افزود: عشایر برای استفاده از ییلاقات از دو ایلراه اصلی وارد شهرستان میشوند.
وی عنوان کرد: مناطقی که عشایر باید از آنها عبور کنند کاملاً مشخص است، آنها دام خود را یا باید با کامیون از این مسیرها انتقال دهند و یا اگر به صورت پیاده هستند باید در یک زمان مشخص نیز عبور کنند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بردسکن تصریح کرد: اگر نظارتی به دامها نباشد قطعاً تخریبهایی را بر جای خواهند گذاشت در غیر این صورت چون پروانه چرای دام دارند و فصل چرا و تعداد دام مشخص است خسارتی در پی ندارد.
وی مطرح کرد: به دلیل اینکه با خشکسالی مواجه هستیم عشایر یا دامهای خود را فروختهاند و یا در همان منطقه خودشان نگهداری میکنند، از سویی با توجه به کاهش شدید بارندگی در شهرستان از مراتع خوبی برخوردار نیستیم که عشایر بخواهند دامهای خود را به این مناطق بیاورند.
اقبالی با اشاره به اینکه ورود عشایر امسال به منطقه بردسکن نسبت به سالهای قبل ۷۰ درصد کاهش دارد، مطرح کرد: کوچ ییلاقی عشایر بردسکن حدود ۵۰۰۰ رأس دام سبک را وارد منطقه میکند که در سالهای عادی این تعداد دام بالغبر ۴۰۰۰۰ رأس بوده است.
وی گفت: قریب به ۸ ماه از مراتع ییلاقی شهرستان تعلیف خواهند شد و برای کوچ قشلاق نیز خراسان جنوبی مقصد بعدی آنها است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بردسکن با اشاره به اینکه اگر عشایر برای دامهای خود پروانه نداشته باشند حق استفاده از مرتع را نداشته و برگشت داده میشوند، افزود: شاهراههای ورودی عشایر به منطقه که اغلب از سمت طبس، عشقآباد و بجستان هستند، کنترل میشوند.
وی تصریح کرد: طرح مدیریت چرا، کنترل پروانه چرا و ساماندهی کوچ با هدف پیشگیری و جلوگیری از ورود دام غیرمجاز، مازاد و زود هنگام به مراتع نقش مهمی در حفاظت و بهرهبرداری صحیح از مراتع دارد.
اقبالی گفت: عدم رعایت ظرفیت چرا، فصل چرا و زمان ورود و خروج دام خسارتهای جبرانناپذیری به مرتع و پوشش گیاهی آن وارد میکند.
وی یادآور شد: از طریق انتشار آگهی، اطلاعرسانی تقویم کوچ و آموزش و ترویج بهرهبرداران و اطلاعرسانی از طریق شبکههای اجتماعی و فضای مجازی اطلاعات لازم در اختیار دامداران قرار میگیرد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بردسکن عنوان کرد: طبق برنامهریزی انجام شده و هماهنگی با امور عشایر شهرستان بردسکن ورود دام به شهرستان با استقرار اکیپهای ثابت و سیار در مسیر ایلراهها و گلوگاهها کنترل خواهد شد.
وی مطرح کرد: طبق برنامهریزی انجام شده و هماهنگی با امور عشایر شهرستان بردسکن ورود دام به شهرستان با استقرار اکیپهای ثابت و سیار در مسیر ایلراهها و گلوگاهها کنترل خواهد شد.
اقبالی با بیان اینکه خشکسالیهای چند سال اخیر تأثیرات و آسیبهای بسیار جدی به مراتع شهرستان بردسکن وارد نموده است، بیان کرد: خشکسالیهای اخیر باعث فقیر شدن پوشش مراتع شده که به تبع آن باید تعداد دام موجود در مراتع کاهش یافته تا مراتع شهرستان نابود نشود.
وی همچنین گسترش آفات به خصوص ملخ کوهاندار را از مهمترین آفات شهرستان همزمان با گرما شدن هوا دانست و افزود: چون در شهرستان مراتع چندانی نداریم آفات وارد بخش کشاورزی میشوند.
وی با اشاره به اینکه ۳۶۰ تا ۴۰۰ هزار هکتار از مساحت شهرستان را مراتع تشکیل میدهند، گفت: از بین رفتن پوشش گیاهی موجب فرسایش آبی و خاکی میشود.
اقبالی در پایان تلفن رایگان امداد جنگل و مرتع به شماره ۱۵۰۴ و ۱۳۹ را برای دریافت گزارشهای مردمی در خصوص تخریب و تصرف اراضی ملی، چرای غیرمجاز دام، بوته کنی و قطع اشجار و… اعلام نمود.
https://torshizfori.ir/?p=12076