علی اصغر حمزهپور رئیس اداره حفاظت محیطزیست بردسکن با اشاره به ثبت تصاویر یک قلاده گربه وحشی موسوم به گربه ‘کاراکال‘ در عرصههای طبیعی شهرستان بردسکن گفت: این تصاویر با دوربین تلهای به ثبت رسیده و نویدبخش ازدیاد نسل این گونه جانوری در این منطقه است.
وی با بیان اینکه کاراکال به شکارچی مخفی معروف است، افزود: با وجود پراکندگی اینگونه حمایت و حفاظت شده امسال برای دومین بار در محدوده کال سبز واقع در منطقه حفاظت شده درونه در دو نقطه طی دو روز متوالی ثبت شده است.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست بردسکن ادامه داد: حضور گونه مذکور برای اولین بار در مهرماه سال جاری در مناطق عشایری دهان قلعه از توابع بخش انابد نیز توسط دوربین تلهای ثبت شده است.
حمزه پور بیان کرد: تمامی تمهیدات لازم برای حفظ کاراکال، اینگونه ارزشمند از گربهسانان در این منطقه حفاظت شده اندیشیده شده است.
وی از نصب چندین آبشخور و برگزاری کلاسهای آموزشی اقشار مختلف محلی برای حفاظت از عرصهها و خود اینگونه جانوری خبر داد و تصریح کرد: تصویر گربه کاراکال در یازدهم بهمنماه جاری گرفته شده است.
حمزه پور با اعلام اینکه بر اساس قوانین سازمان حفاظت محیطزیست کاراکال در زمره گونههای حمایت شده است، اظهار کرد: این حیوان بیشتر مواقع شبانه حرکت میکند و به نوعی شبگرد است.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست بردسکن تاکید میکرد: از ویژگیهای رفتاری کاراکال اینگونه ارزشمند که در خطر انقراض قرار دارد میتوان به این نکته اشاره کرد که بهشدت منزوی است و تنها زندگی میکند.
وی افزود: اینگونه از خانواده گربهسانان با طول سر و بدن ۵۵ تا ۹۰ سانتیمتر، طول دم ۲۲ تا ۲۴ سانتیمتر، ارتفاع بدن ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر، وزن ۸ تا ۱۸ کیلوگرم است. غذای آن بهطور غالب پستانداران کوچک، بهخصوص جوندگان است.
حمزهپور با اشاره به اینکه این جانور علاوه بر شکار پستانداران کوچک بهخصوص جوندگان در شکار پرندگان هم مهارت زیادی دارد، گفت: گاهی اوقات حتی به پستانداران بزرگ جثه مانند جبیر نیز حمله میکند.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست بردسکن ادامه داد: این جانور که تک همسر بوده، در زمستان جفتگیری میکند و پس از ۶۸ تا ۸۱ روز معمولاً ۲ تا ۳ توله به دنیا میآورد.
وی در همین خصوص ابراز امیدواری نمود؛ با توجه به مشاهده گونه کاراکال بتوانیم مجدد و به زودی حضور گونه ارزشمند و تحت حفاظت شده یوزپلنگ را که همزیستی مسالمتآمیزی با کاراکال و زیستگاههای مشترکی با یکدیگر دارند را در منطقه به ثبت برسانیم.
حمزهپور بیان کرد: این شهرستان با توجه به هممرز بودن دو منطقه حفاظت شده درونه در این شهرستان و منطقه حفاظت شده توران از استان سمنان طی سال ۱۳۹۱ نیز عکسبرداری و تهیه فیلم از گونه با ارزش یوزپلنگ توسط محیطبانان در منطقه حفاظت شده درونه انجام شد.
وی گفت: با توجه به ثبت این مستندات اقدام به نصب تعدادی دوربین تلهای در محدوده فوق شد که امید میرود با مشاهده و ثبت مجدد گونه با ارزش یوزپلنگ بتوانیم گامی در راستای حفاظت و برنامهریزی بهتری برای جلوگیری از انقراض آن و میراث طبیعی کشورمان برداشته باشیم.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست بردسکن تأکید کرد: بردسکن در بین دو زیستگاه مهم یوزپلنگ کشور قرار دارد و یکی از کریدورهای مهم یوزپلنگ ایرانی است، از اینرو رصد دقیقتر و دائم مرزهای مشترک برای مشاهده مجدد یوز در دستور کار این اداره قرار دارد.
وی تصریح کرد: با توجه به پتانسیل زیستگاههای بردسکن به عنوان زیستگاه ایدهآل برای حضور یوزپلنگ ایرانی تاکنون برای حفاظت از این گربهسانان ارزشمند علاوه بر افزایش امنیت زیستگاه اقداماتی نظیر ساخت آبشخور، آبرسانی، آموزش جوامع محلی به عنوان زیستگاه یوز، دوربین گذاری و جمعآوری دادههای اولیه و… صورت گرفته است.
کاراکال یکی از هشت گربهسان وحشی ایران شامل پلنگ، یوزپلنگ، کارکال، سیاهگوش، گربه شنی، گربه پالاس، گربه جنگلی و گربه وحشی است. تاکنون تمامی این هشت نوع گربهسان در خراسان رضوی مشاهدهشده و زیست میکنند.
باشگاه خبرنگاران جوان
یکشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۱
https://torshizfori.ir/?p=13970