بعد از گذشت دو سال از شیوع ویروس کرونا همایشی برای بررسی مشکلات نانوایان و جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد اما همزمان با طرح گلایههایی از سوی بازرس اتحادیه نانوایان شهرستان کاشمر به عنوان نماینده دیگر نانوایان که از نبود صنف مشخص و اینکه هر روز ارگان جدیدی برای آنها تصمیم میگیرد فرماندار نسبت به محتوای کلام وی واکنش نشان داد و اعلام نمود اگر بخواهید اینگونه صحبت کنید صحبتت را قطع میکنم برو بنشین و نمیخواهد صحبت کنید که این کار وی با اعتراض شدید دیگر نانوایان روبرو شد و آنها اعلام نمودند درد دلهای بازرس اتحادیه صحت دارد و دروغ نیست.
رئیس اتحادیه نانوایان کاشمر در این مراسم گفت: باوجود اینکه تمام کیفیت نان را مرتبط با نانواییها میدانند اما مشکلات را باید در خارج از نانکده پیگیری نمود.
موسی برهانی افزود: اگر یک متصدی نانوایی بخواهد بر اساس آنچه اعلام میشود حق و حقوق کارگر را پرداخت کند ماهیانه هر نانوایی با اضافه شدن قیمت خمیرمایه و دیگر لوازم در مقایسه با سال قبل ۱۵ میلیون تومان تفاوت قیمت دارد در صورتی که نان را همچنان باید به قیمت سال قبل به فروش برساند.
وی با بیان اینکه نمیشود نان را به قیمت یک سال قبل فروخت و دستمزد را به قیمت روز پرداخت کرد، تصریح کرد: چون حق و حقوق به درستی پرداخت نمیشود اکنون تمامی نانواییهای کاشمر با معضل نبود کارگر مواجه هستند و این موجب شده در برخی نانکدهها کودکان به کارگیری شوند.
وی مطرح کرد: کسانی که امروز برای نانواییها بخشنامه صادر میکنند حتی یک روز خودشان در نانوایی نبودهاند و نمیدانند با چه مشکلاتی مواجه هستیم.
برهانی افزود: در ایران سه نوع گندم درجه یک، درجه دو و درجه سه داریم که در گندم درجه یک به دلیل بالا بودن گلوتن نمیشود نمک زد و اصلاً جویده نمیشود از سویی متأسفانه قطره آهن هم به آن اضافه میکنند.
وی اظهار کرد: باوجود اینکه بسیاری از کاشمریها کمبود آهن ندارند اما با تزریق شدن بالاجبار این قطره به خمیر نه تنها در سلامت افراد مشکلات بسیاری به وجود میآورد بلکه به سرطان مبتلا میشوند.
رئیس اتحادیه نانوایان کاشمر تصریح کرد: هرچند گندم تازهای را که جمعآوری میکنند و آرد آن را برای نانواییها میآورند اصلاً نمیشود آن را خمیر و تبدیل به نان نمود ولی همین موضوع را آن کارشناسی که بخشنامه صادر میکند نمیداند و در بازدیدهایشان اعلام میکنند چون نان خوبی پخت نکردید باید جریمه شوید.
وی گفت: برخی متصدیان نانوایی برای اینکه بخواهند خود را سرپا نگه دارند نه تنها تعداد کارگر خود را کم کرده بلکه برخی وزن چانه را هم کم نمودهاند و یا کیسه آرد را آزاد به فروش میرسانند.
افزایش ۱۰۰ درصدی هزینهها
بازرس اتحادیه نانوایان شهرستان کاشمر در این مراسم یکی از مشکلات اصلی نانوایان را سختی کار و کمی درآمد آنان دانست و افزود: تمامی نانوایان کارمندان غیررسمی دولت هستند اما با این تفاوت که از مرخصی سالیانه، تعطیلات و… محروم هستند.
محمد یحیی پور با بیان اینکه نانوایان مجبور هستند برای ایجاد تعادل بین دخل و خرجشان تمامی هزینههایشان را کاهش دهند، گفت: در بسیاری از نانواییها از تجهیزات به روز، روپوش تمیز و ظاهر آراسته خبری نیست و در واقع با این درآمد اندک انجام چنین هزینههایی امکان ندارد.
وی که به عنوان نماینده دیگر نانوایان از نبود صنف مشخص و اینکه هر روز ارگان جدیدی برای آنها تصمیم میگیرد صحبت میکرد اما فرماندار نسبت به محتوای کلام وی واکنش نشان داد و اعلام نمود اگر بخواهید اینگونه صحبت کنید صحبتت را قطع میکنم برو بنشین و نمیخواهد صحبت کنید که این کار وی با اعتراض شدید دیگر نانوایان روبرو شد و آنها اعلام نمودند درد دلهای بازرس اتحادیه صحت دارد و دروغ نیست در این میان برای مدت کوتاهی جلسه با تنش ادامه یافت که حاضران دعوت به آرامش شدند.
فرماندار کاشمر هرچند گفت ما آمدهایم که سؤال بپرسید و من پاسخ دهم ولی چند تن از نانوایان اعلام نمودند شما که نانوا نیستید تا از مشکلات و درد ما آگاه باشید بگذارید حرفش را بزند.
بازرس اتحادیه نانوایان شهرستان کاشمر که با اصرار نانوایان صحبتهایش را ادامه داد گفت: ما میخواهیم درد دلهایمان را بعد از دو سال به شما بگوییم تا شما آنها را با رایزنی پیگیری و رفع کنید.
وی با بیان اینکه به دلیل عدم درآمد کافی معمولاً نانواییها از نظر ظاهری فقیرترین و نامناسبترین مغازههای هر محله هستند، افزود: از مسئولان درخواست داریم برای احقاق حق نانوایان که افزایش نرخ نان است تدبیری بیندیشند.
با افزایش ۴۰ درصدی قیمت نان نمیتوان تورم چندین ساله را جبران نمود
عماد قیاسی نائب رئیس اتحادیه صنف نانوایان در ادامه مراسم گفت: هرچند پرسنل یک نانوایی باید متشکل از پنج نفر باشند اما به دلیل بالا بودن هزینهها این تعداد برای پرداخت مزد بیشتر به دو تا سه نفر کاهش مییابد که این نه تنها در کیفیت نان بلکه در سلامت هم تأثیرگذار است.
وی تصریح کرد: اگر مزد کارگر واقعی و بر اساس تورم پرداخت شود کارگر در برابر استادکار پرخاش نمیکند و حرمت استادشاگردی از بین نمیرود.
قیاسی با بیان اینکه با افزایش ۴۰ درصدی قیمت نان نمیتوان تورم چندین ساله را جبران نمود، گفت: به رغم اینکه متصدی نانوایی به عنوان کارگر در نانوایی کار میکند اما از مزایای بیمه کارگری برخوردار نیست و باید حق بیمهای بیش از ۲.۵ برابر را پرداخت کند.
در شهرستان ۱۵۹ واحد نانوایی فعال هستند که از این تعداد ۱۰۷ واحد در شهر کاشمر و ۵۲ واحد در سطح روستاها مستقر هستند. همچنین ماهیانه در شهرستان ۱۲۵۰ تن آرد معادل ۳۱ هزار و ۲۵۰ کیسه آرد مصرف میشود.
در این جلسه با دستور فرماندار مقرر شد سهمیه آرد روستاهایی که جمعیتشان افزایش یافته نیز افزایش یابد، همچنین سهمیه آردی که از برخی نانواییها در روز ۱۳ فروردین کسر شده بود برگردانده شود.
ایسنا